Dizajn interijera: Male kupaonice - velike oaze


Bilo da se radi o uređenju nove ili obnovi već postojeće kupaonice, najnoviji trendovi u uređenju veliku pažnju posvećuju detaljima. Naime, upravo se pomno odabranim detaljima stvara prostor koji nije ustaljen i koji može zadiviti.
Na prvom je mjestu dakako praktičnost, a zajedno s estetikom, možete stvoriti prostor iz Vaših snova u kojem ćete uživati. Neutralni tonovi pločica najzahvalniji su odabir ukoliko želite s vremena na vrijeme promijeniti ugođaj u prostoru, što možete učiniti detaljima. Možete se zaigrati materijalima i različitim uzorcima tapeta, pločicama 2D ili 3D oblika, mramorom koji je prirodno prošaran ili pak mozaikom, koji će upotpuniti prostor i dati mu određeni karakter.
1552571302_image-20190314144818-1.png
U svakoj bi kupaonici, bilo da se radi o maloj kvadraturi ili onoj većoj, trebalo osigurati prirodnu svjetlost, no ako nemate tu mogućnost, potrudite se kvalitetnim i dovoljno jakim rasvjetnim tijelima osigurati dovoljno svjetlosti.
Ogledala su sastavni dio svake kupaonice i treba ih pažljivo birati. Ona će optički povećati svaki prostor, pa tako i kupaonicu, a odabirom ogledala, s već ugrađenim svjetlima ili led trakom, prostor će se učiniti još otvorenijim. Postavljanjem kupaonskog namještaja, niša i sanitarija na zid, optički možete povećati prostor, učiniti ga elegantnijim, a nije ni suvišno napomenuti da ćete uštedjeti i vrijeme zbog lakšeg održavanja takvih elemenata.
1552571302_image-20190314144819-2.png
Jedan su od provjerenih trikova za vizualno povećanje prostora svijetle boje, koje su ključ prozračnih i lijepo uređenih kupaonica male kvadrature. Kreirajte svoju paletu boja, materijala i uzoraka te si tako olakšajte cijeli proces uređenja ili obnove.
Kod uređenja manjih kupaonica, birajte keramiku većih dimenzija koja će optički povećati prostor te sanitarije čistih linija. Veliki problem kod takvih kupaonica predstavljaju ormari za pohranu, zato pokušajte sve nepotrebno izbaciti ili skladištiti drugdje te ostaviti samo ono najpotrebnije. Što se tiče odabira namještaja za odlaganje, u takvim prostorima nemojte birati duboke, već plitke ormariće ili pak police. Tako ćete se ograničiti i prisiliti da sve stvari budu na svojem mjestu, a što će učiniti prostor urednim. Zidne niše dobar su izbor ukoliko imate mjesta (dovoljnu debljinu zidova ili knaufa) i sredstava jer će učiniti prostor luksuznijim, a vama dati mogućnost iskorištavanja dodatnog prostora na zidovima. Dakle sve što možete – postavite na zidove! Ukoliko u postojećoj kupaonici, koja je male kvadrature, imate kadu, zamijenite ju walk-in tuš-kabinom koja se uklapa u svaki interijer, bilo da ste ljubitelj minimalizma, rustikalnog ili nekog drugog stila. Takva će tuš-kabina, sa svojim elegantnim izgledom, dati ekskluzivan i čist izgled te prozračnost vašoj kupaonici.
1552571301_image-20190314144819-3.png
Naša mlada i perspektivna suradnica Ivana Rajko pomogla je u izradi ovog teksta. Diplomirala je dizajn interijera u Ljubljani, gdje se još uvijek usavršava, a vrlo će rado pružiti savjete i pomoć o uređenju interijera svima koji to budu trebali, potpuno besplatno.